De Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de rechten voor mensen die hun wil niet (meer) goed kunnen uiten, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening zoals dementie. Het uitgangspunt van deze wet is ‘Nee, tenzij’. Bartholomeus Gasthuis wil onvrijwillige zorg zoveel mogelijk voorkomen. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet wordt toegepast, tenzij de bewoner en/of zijn omgeving daar ernstig nadeel van ondervindt. Voorbeelden van onvrijwillige zorg zijn voeding en medicatie, medische handelingen en therapeutische maatregelen terwijl iemand laat blijken dit niet te willen.
Vast team en meetmomenten
In ons gasthuis bestaat het Wzd-team bestaat uit een Wzd-functionaris (een specialist ouderengeneeskunde die niet betrokken is bij de behandeling van bewoners), de zorgverantwoordelijke en de locatiemanager. Zij leggen maatregelen vast in het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD) en evalueren deze op nut en noodzaak.
De gevraagde overzichten en bijbehorende analyse worden tijdig ge-upload in het portaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De Cliëntenraad bespreekt deze analyse met de locatiemanager, daarna stelt de raad een inhoudelijke reactie op. Er is terugkerend bestuurlijk overleg en een spreekuur van de Wzd-functionaris voor zorgverantwoordelijken. Tot slot voert de Wzd-arts jaarlijks een Wzd-audit uit.
Cliëntenraad bespreekt jaarlijks evaluatie onvrijwillige zorg
De cliëntenraad (CR) heeft de verplichte periodieke analyse van onvrijwillige zorg in het kader van de Wzd en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WVGGZ) van 2021/2022 (tot en met juni) ontvangen, bestudeerd en besproken in de overlegvergadering van 5 juli 2022.
Een puntsgewijze samenvatting van deze bespreking van de analyse én verbetersuggesties:
De cliëntenraad heeft geen inhoudelijke vragen of opmerkingen.
Vragen over onvrijwillige zorg in het Bartholomeus Gasthuis? Mail ons gerust.