wonen met dementie

Kleinschalig beschermd groepswonen

Kleinschalig en beschermd groepswonen voor mensen met dementie

Als u (gevorderde) dementie heeft kunt u beschermd wonen in een van onze kleinschalige groepswoningen. U heeft een eigen zit-slaapkamer, daarnaast zijn er een huiselijke gezamenlijke (woon)keuken en een gezamenlijke woonkamer. Deze groepswoningen zijn op de tweede en derde etage van het Bartholomeus Gasthuis. Deze omgeving is ingericht op maximale bewegingsruimte. We zetten in op een fijne dag voor u met aandacht voor uw veiligheid en privacy. Hoe dat er voor u uitziet, bespreken we graag met u en uw naaste(n) als u bij ons komt wonen.

 

De kamers
De eigen kamers zijn ca 15,5m2 groot. Per twee kamers is er een grote badkamer. U kunt de kamer –  behalve het standaard hoog-laagbed en vloerbedekking – naar eigen smaak inrichten. Als u dit niet kunt of wilt, doen wij dit voor u. Hier bekijkt u de plattegronden. 

 

Zorg
Wij helpen u waar nodig bij uw dagelijkse verzorging en alle eet- en drinkmomenten. Wat u zelf kunt, doet u natuurlijk zelf. Een van de zorgmedewerkers is vast aanspreekpunt voor u en uw naasten. De 24-uurs aandacht en zorg zijn in handen van een vast team van zorg-, welzijns- en huishoudelijk medewerkers. Zij worden ondersteund door een (para)medisch team, bestaande uit de specialist ouderengeneeskunde, ouderenpsycholoog, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtist en een tandheelkundig team.

 

Een fijne dag is voor iedereen anders 
We stimuleren u en helpen waar mogelijk om te doen wat u altijd al graag deed. Daarom willen we graag weten wat uw dagritme, gewoontes en interesses zijn. Dat bespreken we graag als u bij ons komt wonen. Er zijn uiteenlopende activiteiten: variërend van bewegen, creatief bezig zijn tot muziek maken of luisteren. Zowel op groepsniveau of, voor als dat beter bij uw situatie past, op individueel niveau. Uw familie en andere naasten zijn welkom. Ter ondersteuning zijn er vaak vrijwilligers op een groepswoning, bijvoorbeeld als dinerondersteuner.

 

Wat is er nodig om in een groepswoning in het Bartholomeus Gasthuis te wonen?

  • U heeft een indicatie met een zorgprofiel VVV5 of VV7 van het Centrum voor Indicatiestelling (CIZ). Het CIZ stelt voor u een zorgprofiel op dat aangeeft hoeveel zorg u nodig heeft.
  • Artikel 21 van de Wet zorg en dwang is van toepassing op uw indicatie.
  • U heeft vastgelegd wie uw (wettelijk) vertegenwoordiger is.
  • U staat ingeschreven op onze wachtlijst en u bent 65 jaar of ouder.

De kosten voor wonen en zorg worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. Het CAK kan u daar meer over vertellen.

 

Wat valt er onder wonen op een groepswoning? 

Onze missie is een prettige dag voor u. Hoe dat er voor u uitziet, bespreekt onze zorgbemiddelaar met u en uw naasten. In ieder geval kunt u op het volgende rekenen:

  • wonen
  • alle dagelijkse eet- en drinkmomenten
  • dagbesteding
  • zorg door het multidisciplinaire team. De specialist ouderengeneeskunde (SO) is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de medische zorg en het daarbij behorende medicatievoorschrijfbeleid. De SO is daarmee regievoerder
  • huishoudelijke hulp
  • daarnaast kunt u kiezen voor een wasarrangement

 

Veelgestelde vragen over indicaties, vergoedingen en verzekeringen

Indicatie aanvragen of eigen bijdrage berekenen?

Het CIZ geeft indicaties voor de Wlz af. Het CAK berekent uw eigen bijdrage.

Andere woon- en zorgvormen in het Bartholomeus Gasthuis

Altijd op de hoogte
van de leukste activiteiten en optredens

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
X