Kwaliteitsvenster

Kwaliteit meten en samen (blijven) leren

Bartholomeus Gasthuis is open over kwaliteit. Meten is weten. Zolang we meten om te blijven verbeteren, staan we daar vierkant achter. Zo blijven we een lerende organisatie. Dit kwaliteitsvenster bestaat uit onderwerpen die iets zeggen over de kwaliteit van zorg en verblijf, de beleving daarvan, duurzaamheid en andere (verplichte) kwaliteitsrapportages.

Generiek Kompas

Sinds 1 juli 2024 is het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ opgenomen in het register van het Zorginstituut Nederland. Het kompas vraagt ouderenzorgorganisaties om een integraal kwaliteitsbeeld. De kwaliteit van bestaan van ouderen staat daarin centraal. Ook zet het Generiek Kompas in op de cruciale rol van professionals, vrijwilligers en mantelzorgers: hoe halen zij voldoening uit hun werk? Hoe zorgen zij op een manier die bij hen past? En hoe doen ze dat samen?

Kwaliteitsbeeld

Het Bartholomeus Gasthuis werkt vanuit zijn visie aan een zin- en waardevolle dag, samen met bewoners, naasten en vrijwilligers. We onderschrijven dan ook de beweging van het Generiek Kompas. Het kompas en het kwaliteitsbeeld helpen ons om dit verder te ontwikkelen.

 

Het eerste kwaliteitsbeeld leest u via onderstaande button. Het is tegelijkertijd een directiebeoordeling van het kwaliteitssysteem. Voldoet onze sturing op kwaliteit? Wat gaat goed en waar kan het beter? Slagen we erin om bij te dragen aan een zin- en waardevolle dag voor onze bewoners en gasten, maar ook voor de oudere binnenstadbewoners, vrijwilligers, mantelzorgers, collega’s en partners?

 

In ons kwaliteitsbeeld houden we rekening met de onderwerpen uit ons strategisch meerjarenbeleidsplan en de bouwstenen van het Generiek Kompas. Per onderwerp blikken we terug en vooruit: wat vraagt in 2025 onze aandacht?

 

Kwaliteitsbeheersing

Tot en met voorjaar 2023 is er jaarlijks een externe kwaliteitsaudit uitgevoerd in het Bartholomeus Gasthuis. We zijn trots op de reeks van zeven jaar zonder tekortkomingen. Toch zien we geen enkele aanleiding om achterover te leunen. Daarom vervingen we in de loop van 2023 we de ISO-certificering door een gerichter assessment op ons kwaliteitssysteem. Eind februari 2024 voerde TUV het eerste kwaliteitsassessment uit. Wederom zonder tekortkomingen! We zetten alles in om deze lijn vast te houden.

 

Hier beschrijven wij kwaliteitsbeheersing uitgebreider.

Wet zorg en dwang (Wzd)

De Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de rechten voor mensen die hun wil niet (meer) goed kunnen uiten, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening zoals dementie. Het uitgangspunt van deze wet en is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet wordt toegepast, tenzij er de bewoner en/of zijn omgeving daar ernstig nadeel van ondervindt. Voorbeelden van onvrijwillige zorg zijn voeding en medicatie, medische handelingen en therapeutische maatregelen terwijl iemand laat blijken dit niet te willen.

 

Lees verder over Wzd-zorg en -rapportages.

Cliënttevredenheid

Eigenlijk houden we niet van het woord ‘cliënt’. We spreken liever van bewoners en hun naasten en van gasten. We meten jaarlijks de tevredenheid van bewoners en hun naasten en van zorghotelgasten. Dat doen we op verschillende manieren. Met terugkerende enquêtes voor alle bewoners, de PREM-meeting, enquêtes voor zorghotelgasten en via de externe website Zorgkaart.nl. De uitkomsten nemen we zeer serieus.
Als gasthuis zijn we ons bewust van de spanningen tussen wens en werkelijkheid, tussen dat wat moet en datgene wat er werkelijk toe doet.

Onze meetinstrumenten staan hier uitgebreider beschreven.

Een prachtige 9,4 op Zorgkaart!

De lat ligt hoog...

Bekijk hier onze scores op Zorgkaart.nl
X