De Buurtkeuken: van idee tot recept

Van vóór de buurt naar dóór de buurt

ZiZo en Bartholomeus Gasthuis onderzochten samen animo voor de Buurtkeuken in de Utrechtse binnenstad

Stel dat je als Utrechtse binnenstadsbewoner geen kooktalent bent en zelf voor je warme maaltijd moet zorgen. Wat als je dan in plaats van een magnetronmaaltijd uit de supermarkt kunt genieten van een bord eten met daarop de schijf van vijf? Of stel dat je juist graag zelf kookt, maar het je teveel werk of het gewoon liever samen doet? Stel dat je ergens kunt meekoken en mee-eten, of gewoon kunt aanschuiven rond etenstijd? Of dat iemand zo’n versbereide maaltijd bij je thuis komt brengen? Oftewel: is er bestaansrecht voor een Buurtkeuken in de Utrechtse Binnenstad? Bartholomeus Gasthuis en ZiZo onderzochten het.

 

ZiZo
Aan de Oudegracht vind je ZiZo, een eetcafé, winkel én atelier. ZiZo, onderdeel van Reinaerde, zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding meedoen in de maatschappij. De toekomst van ZiZo op deze locatie is niet zeker. Reden temeer voor ZiZo om te onderzoeken of een samenwerking ín de stad en vóór de stad kansrijk is. De warme band met het Bartholomeus Gasthuis helpt daarbij.

 

Samen enquêtes uitdelen
De twee organisaties sloegen de handen ineen. Hoe mooi zou het zijn als de ZiZo-locatie een ontmoetingsplek wordt voor de buurt waar je kunt meekoken, mee-eten of een maaltijd kunt ophalen of laten bezorgen? Het is gelijk een mooie vorm van dagbesteding voor cliënten bij ZiZo. Met als dagmenu het huismenu van het Bartholomeus Gasthuis. Gezond, gevarieerd én slim ingekocht. Goed voor onder andere sociale cohesie in de wijk, zelfredzaamheid voor oudere binnenstadbewoners en vooral: het gemeenschapsgevoel. Er moet natuurlijk wel animo voor zijn. Daarom werd er een enquête uitgezet. Zowel digitaal als op papier, persoonlijk bezorgd door de dames en heren van ZiZo.

 

Animo genoeg voor de proefavonden
Er werden exact 129 enquêtes ingevuld en wat blijkt? Meer dan 60% van de invullers is enthousiast over het initiatief. Daarom organiseerden ZiZo en het Bartholomeus Gasthuis op 14 en 21 november een testavond. Een mooie gelegenheid om potentiële stamgasten verder te bevragen over wat er nodig is om van de Buurtkeuken een succes te maken.

Proefavonden goed bezocht

Remko van Loenen, Bartholomeus Gasthuis, was al vanaf het prille idee enthousiast over het idee en pakte de handschoen samen met ZiZo op. De eerste testavond was met 15 gasten al mooi bezet. Remko: “Daarna ging het als een lopend vuurtje in de binnenstad. Mensen meldden zich spontaan alsnog aan, we moesten zelfs mensen teleurstellen.

Eten: bijzaak of hoofdzaak?
Sommige buurtbewoners vonden die eerste stap best spannend. Eenmaal binnen bleek het ijs snel gebroken. Mensen zeiden: ik woon al sinds de tachtiger jaren in de binnenstad en heb de meeste mensen hier nog nooit gezien, laat staan gesproken! Ik ben blij dat ik over de drempel ben gestapt. Er ontstonden al snel geanimeerde gesprekken over gedeelde ideeën, telefoonnummers vlogen over tafel. Wanneer is het weer? vroegen ze me.”

 

Van vóór de buurt naar dóór de buurt
Een subsidie van het Zorgkantoor Zilveren Kruis maakt de echte start van de Buurtkeuken mogelijk. Remko: “Die financiële impuls is nodig om de basis van de Buurtkeuken te organiseren, om praktische zaken te regelen. Daarnaast zijn er mensen in de buurt nodig die zich betrokken voelen en zich daarom inzetten voor het samen koken en eten. Bijvoorbeeld door buren een duwtje in de goede richting te geven of door een maaltijd te bezorgen. Het Zorgkantoor noemt dat community care.

 

Win-win
Naast die laagdrempelige, huiselijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners en een gezonde maaltijd levert de Buurtkeuken nóg een pluspunt op, aldus Remko. “Cliënten van Reinaerde zijn hier gewoon onderdeel van de maatschappij.”

 

X